Типове загуба

Какви са различните типове загуба на слуха?

 • Сензорно-неврална – загуба на слуха, която обикновено се развива поради увреждане на маските сетивни клетки във вътрешното ухо, които се наричат космести клетки. Това увреждане може да се получи в резултат на заболяване, напреднала възраст, нараняване при излагане на силен шум или от определени лекарства, или в резултат на генетичен дефект.
 • Кондуктивна – загуба на слуха, която се получава, когато звуковите вълни не могат да преминават през външното или през средното ухо, или през двете едновременно. Това може, например, да бъде причинено от ушна кал, течност в средното ухо, или при спукано тъпанче. медицинското или хирургично лечение често може да възстанови слуха на хора с кондуктивна загуба на слуха.
 • Смесена – комбинация от сензорно-неврална и кондуктивна загуба на слуха.


Само относително малък дял от слуховите проблеми при възрастните, като инфекции на ухото или болести на средното ухо са хирургически или медицински лечими. Ако състоянието не може да се лекува, то може да се подобри с помощта на слухов апарат.

Обратно в началото ->>

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Типове загуба
В момента има 12 посетителя в сайта