Слухова загуба

Социално-значимо заболяване

СЛУХОВАТА ЗАГУБА: СОЦИАЛНО-ЗНАЧИМО ЗАБОЛЯВАНЕ

Намаленият слух е сериозен проблем за всяка възраст. От раждането до дълбока старост слуховите способности определят до голяма степен възможностите за социална реализация на всеки от нас. Причините, водещи до намаление или загуба на слуха са много, но могат да се разделят на:

продължава>

Съвети за по-добър слух

Съвети за по-добър слух

Надяваме се, че вече се чувствате по-информирани и подготвени за да се справите със своите слухови проблеми. Възползвайте се от мотивацията, която сте събрали и направете следващите стъпки, тъй като колкото повече чакате, толкова по-трудно ще става.

продължава>

Признаците и симптомите

Какви са признаците и симптомите на загубата на слух?

Може да имате загуба на слуха, ако:

 • Хората ви казват, че викате, когато говорите с тях.

продължава>

Типове загуба

Какви са различните типове загуба на слуха?

 • Сензорно-неврална – загуба на слуха, която обикновено се развива поради увреждане на маските сетивни клетки във вътрешното ухо, които се наричат космести клетки.

продължава>

Проверете слуха си

Проверете слуха си

Загубата на слух се развива постепенно, затова може да имате загуба на слух и дори да не знаете. Този прост тест ще ви помогне да определите дали показвате признаци на загуба на слуха.

продължава>

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Загуба на слух
В момента има 2 посетителя в сайта