Често задавани въпроси slide

Често задавани въпроси

Имате въпроси? Прегледайте раздела с често задаваните въпроси за повече информация. Ако ви е необходима допълнителна помощ, не се колебайте да се свържете с нас.

Като посетихте сайта www.sluhovi-aparati.com, вие вече направихте важната първа стъпка по пътя към разбирането и лекуването на вашата слухова загуба.

След това, трябва да посетите вашия аудиолог или специалист по слухово здраве (УНГ-лекар). Те могат да извършат цял комплекс от безболезнени изследвания, които да определят дали имате загуба на слуха. Ако са подходящи, може да обсъдите различни възможности за намеса или лечение с тях, а експертите могат да отговарят и на всякакви други въпроси, които имате.

Огромното мнозинство от случаите на загуба на слуха при възрастните могат само да се подобрят с помощта на правилно поставени слухови апарати.

Малък процент от случаите могат да се лекуват с медицински средства, особено ако са причинени от блокиране на ушния каналили неправилно функциониране на средното ухо. Посещение при вашия аудиолог или УНГ-лекар може да ви помогне да определите най-добрия подход във вашия конкретен случай.

Последствията от нелекуваната загуба на слуха могат да са трайни. Тя може да има отрицателен ефект не само върху човека с увреден слух, но също и върху семейството му, приятелите му и колегите му.

Слуховата загуба се свързва с чувство на изолация и потиснатост, тъй като се компрометират социалните взаимоотношения. Могат да пострадат и представянето в работата, което да причини спад в производителността и намаляване на възможността за получаване на доход. Някои хора с увреден слух могат да започнат да отбягват другите, както и да избягват много дейности, които преди са вършели с удоволствие.

Някои изследвания свързват загубата на слух с появата на високо кръвно налягане. Според статистиката, хората с доказана загуба на слух изчакват средно седем години преди да опитат слухов апарат. През това време, слухът и речта може да продължат да се влошават.

Потенциалните ползи дори от най-добрите слухови апарати могат да се намалят, колкото по-дълго човек изчаква да коригира увреждането на слуха си. Ето защо, изключително важно е да се действа незабавно, ако подозирате че имате проблем.

В България съгласно Приложение № 7 към чл. 40, ал. 1 на Правилника за приложение на Закона за интеграция на хората с увреждания помощ за закупуване на слухов апарат се отпуска, както на осигурените, така и на неосигурените лица, а също и на деца, учащи и студенти.

 Сумите, които се отпускат от Дирекция”Социално подпомагане”/МТСП/ за покупка на дигитални/цифрови/ слухови апарати са, както следва:

Цифрови слухови апарати за неосигурени лица - 1 брой на всеки 6 год. - 406 лв.
Цифрови слухови апарати за осигурени лица - 1 брой на всеки 5 год. - 480 лв.
Цифрови слухови апарати за слухопротезиране на деца, учащи и студенти:
- Едностранно - 1 брой на всеки 3 год. - 600 лв.
- Двустранно - 2 броя на всеки 3 год. - 1200 лв.
Батерии за слухови апарати – по 20 броя всяка година - 1.20 лева/брой.

Фирмата ни предлага над 10 модела слухови апарати Rextonв ценовите лимити определени от МТСП, които се получават срещу издадената от Дирекция”Социално подпомагане” – Заповед без доплащане, в рамките на отпуснатата от държавата социална помощ.

Много хора избягват слуховите апарати, тъй като те се тревожат, че други биха ги забелязали или защото не са наясно със стотиците дискретни варианти, които се предлагат.

Самата загуба на слух може да бъде забелязана от другите и може да причини много притеснителни моменти по време на вашите социални или бизнес контакти. Съвременните слухови апарати на Rexton са значително по-малки и много по-атрактивни от техните предшественици от миналото. Някои са практически невидими, когато се носят, а други могат да се похвалят с доста елегантен дизайн и модни цветове, които няма да искате да криете.

Подобно на много други продукти, технологичните подобрения в слуховите апарати са удивителни. Те вече не са просто усилватели на всякакви звуци.

Днешните слухови апарати с марка Rexton представляват компютърно програмирани инструменти, които избирателно усилват звуци, въз основа на индивидуалните слухови нужди. Някои от иновациите са предназначени специално да намалят фоновия шум, да подобрят яснотата на речта, да намалят пищенето от микрофонията, и дори да разберат каква сила на звука предпочита потребителя.

Повечето слухови апарати днес включват технологии, които дори не изискват от потребителите да ги настройват, а могат сами да оценяват ситуациите и да се пренастройват автоматично. Някои апарати могат да бъдат и презареждани, за да избегнете ежедневните грижи с малките батерии.

При повечето хора с увреден слух, най-добрата възможност е стереофоничното усилване (с два слухови апарата). Всъщност, повече от 75% от всички слухови апарати днес са стереофонични, а потребителите на такива апарати съобщават, че са по-доволни от тези, които носят само един апарат.

Проектирани да имитират естествените предимства на двете уши, стереофоничните слухови апарати осигуряват по-голяма яснота на речта, звуков комфорт, както и подобрена способност да се локализират източниците на звуци. Вашият аудиолог или УНГ-лекар може да ви помогне да определите дали имате загуба на слуха само в едното ухо или са засегнати и двете уши.

Загубата на слух се развива доста бавно, а при някои хора може да прогресира в продължение на много години. Затова, е повече от логично да очаквате, че връщането към нормален слух с помощта на слуховия апарат ще изисква известно време за привикване.

Този период на настройване и адаптация е различен при отделните хора и може да трае от няколко дни до няколко месеца. През това време е много важно да поддържате контакт с вашия аудиолог или слухов специалист. Те могат да ви помогнат в процеса на свикване, както и да ви помогнат да си създадете реалистични очаквания по време на всяка стъпка от този процес.

Слуховите апарати са сложни медицински устройства, които изискват поставяне на място от квалифициран аудиолог или слухопротезен специалист. Поради тази причина, Rexton не подкрепя продажбата на слухови решения онлайн.

В началото >>>

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало За нас Често задавани въпроси
В момента има 3 посетителя в сайта