Съвети за по-добър слух

Съвети за по-добър слух

Надяваме се, че вече се чувствате по-информирани и подготвени за да се справите със своите слухови проблеми. Възползвайте се от мотивацията, която сте събрали и направете следващите стъпки, тъй като колкото повече чакате, толкова по-трудно ще става.

Способността ви да се приспособите към използването на слухов апарат намалява с времето, тъй като вече губите способността да възприемате нормалните звуци – мозъкът просто забравя как да чува нормално. Вашето емоционално и психическо състояние също могат да бъдат засегнати.
Тук ви предлагаме списък със стъпки, които трябва да планирате и да имате предвид:

 • Намерете квалифициран специалист по слухово здраве с добра репутация

Той може да бъде аудиолог, оториноларинголог или отолог. Повечето от тях предлагат изследване на слуха безплатно, но проверете предварително.

 •  Уговорете си час за изследване на слуха

Специалистът по слухово здраве ще прегледа ушите ви за възможни физически причини за загуба на слух, като прекомерно натрупване на ушна кал, инфекция, или някакъв израстък. Изследването на слуха също ще измери способността ви да регистрирате звуци с различни честоти или височини. Целият процес може да отнеме около час. Изследването не е болезнено и ще помогне на вашия слухов специалист да намери най-подходящото решение за вашите конкретни нужди. Не се колебайте да задавате въпросите си и да се опитвате да бъдете възможно най-открити и отпуснати. Колкото повече вашият лекар знае за вас, толкова по-добре ще може да ви помогне.

 •  Изберете вашето слухово решение

В зависимост от резултата от изследването на слуха ви, вашият специалист по слухово здраве ще ви препоръча слухови решения, които са най-подходящи за вашия слух и за вашите лични нужди. Можете спокойно сами да направите проучване и дори да сравнявате цените, предлагани от други специалисти предлагащи слухови апарати. Проучете и сумата, която ще получите, като субсидия от Дирекция”Социално подпомагане”/МТСП/, за да видите каква част от стойността на избрания от вас апарат се покрива от нея. Вашият слухов специалист знае най-добре от какво се нуждаете, но крайното решение зависи от вас.

 • Направете си отливка от ушния канал

Ако сте избрали да ви изготвят апарат по индивидуална поръчка, тогава ще бъдете изпратен да ви изготвят отливка на ухото, която представлява точно копие на очертанията на вашето ухо. Отливката на ухото се изпраща на производителя на слуховите апарати, като Rexton, от която те ще произведат вашия вътреушен или вътреканален слухов апарат. В Rexton, отливките се копират изключително внимателно, за да могат да паснат възможно най-добре в ухото ви. Тази процедура отнема обикновено само няколко дни. Ако сте избрали задушен слухов апарат, то тогава можете да ползвате апарат и със стандартен пуш-бутон.

 • Уговорете си час за поставянето

Следващата среща с вашия слухов специалист или слухопротезист ще бъде с цел оптималната настройка на вашия слухов апарат. Настройките се правят с помощта на компютър, на база на аудиограма и на база на вашите коментари. Вашият аудиолог или слухопротезист ще ви обучи как да работите с вашия слухов апарат и как да чувате най-добре в различни обстановки. Трябва също да се упражните да поставяте и сваляте вашия слухов апарат, както и как да го почиствате и да се грижите за него.

 • Вторични посещения

Носете новия си слухов апарат в продължение на няколко дни във вашата обичайна среда. Добра идея е да си водите дневник, за да записвате впечатленията си от звуците, които чувате. Въз основа на това колко добре може да чувате в ежедневието си, вашият специалист по слухово здраве може да направи допълнителни настройки на слуховия ви апарат, ако е необходимо.

 • Научете се да се радвате отново на звуците около вас

За да се научите да чувате с помощта на слуховия си апарат ще ви е необходимо известно време, както и доза търпение в началото. Може да се налага да се научите да не обръщате внимание на нежелани звуци, точно както и при нормалния ви слух. Освен това е важно да бъдете реалисти и да не очаквате да чувате на 100 процента във всяка ситуация.

Обратно в началото ->>
 

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Съвети за по-добър слух
В момента има 8 посетителя в сайта