Важна информация

Важна информация за потенциални потребители на слухови апарати

Добрите здравни практики изискват хората със загуба на слух да бъдат изследвани от квалифициран лекар (за предпочитане, лекар който е специализиран в болестите на ухото) преди да си купят слухов апарат. Лекарите, които се специализират в болестите на ухото често са познати катооториноларинголози, отолози или отоларинголози. Медицинското изследване гарантира, че всички медицински лечими състояния, които засягат слуха, ще бъдат идентифицирани и лекувани преди да се купи слуховия апарат.

След медицинското изследване, лекарят ще издаде медицински протокол, който удостоверява загубата на слух, и че вие имате нужда от слухов апарат за нейното коригиране. Лекарят ще ви препрати към аудиолог или към търговец на слухови апарати, в зависимост от преценката му, за да изпробвате подходящ слухов апарат.

Аудиологът или специалистът по слухово здраве ще изпробва слуховия апарат, за да определи вашата способност да чувате без и със самия апарат.

Преценката на слуховия апарат ще позволи на аудиолога или слухопротезния специалист да избере и постави слухов апарат съгласно вашите индивидуални нужди.

Важно е да се отбележи, че слуховият апарат няма да възстанови или подобри нормалния слух и няма да ви предпази от увреждане на слуха, предизвикано от органични състояния.

Използването на слухов апарат представлява само част от рехабилитацията на слуха и може да се наложи то да се допълни от слухови тренировки и обучение по разбиране на реч по устните. Препоръчваме постоянна употреба на апарата. В повечето случаи, нередовната употреба на апарата не позволява да се възползвате от пълните му предимства.

Обратно в началото->>

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Важна информация
В момента има 7 посетителя в сайта