След покупката: да свикнем със слуховия апарат

След покупката: да свикнем със слуховия апарат

Свикването със слуховия апарат отнема време. Вашите умения за чуване трябва да се подобряват постепенно, докато привиквате към увеличението.

Звукът, който чувате ще е различен заради него. Дори и собственият ви глас ще звучи различно, когато носите слухов апарат.

Когато използвате слухов апарат за първи път, спазвайте следните препоръки:

 • Слуховият апарат няма да върне нормалния ви слух. За разлика от коригиращите средства за очи, които възстановяват нормалното ви зрение, слуховите апарати не могат да възстановят нормалния слух. Те, обаче, могат да подобрят слуха ви, като увеличат звуците и редуцират фоновия шум.
 • Дайте си малко време, за да свикнете със слуховия апарат.Може да ви отнеме няколко седмици или месеци преди да свикнете със своя слухов апарат. Но колкото повече го използвате, толкова по-бързо ще свикнете с усилените звуци.
 • Упражнявайте се да използвате слуховия апарат в различни условия.Усиленият звук ще звучи различно на различни места, така че е добра идея да се упражнявате в използването на слуховия апарат в различна обстановка. Ако имате възможност, добре е да се присъедините към група за подпомагане на хора, които използват слухови апарати от скоро.
 • Идете на вторичен преглед.Повечето доставчици включват в цената един вторичен преглед. Добра идея е да се възползвате от това, ако се налага пренастройване, както и за да се уверите, че апаратът работи достатъчно добре.

Въпреки че отначало може да се чувствате странно, с течение на времето най-вероятно ще свикнете с устройството и ще може да се радвате на подобрената си способност да чувате и общувате в най-различни ситуации. Ако носите слуховия си апарат редовно и се грижите добре за него, вероятно ще започнете да забелязвате значително подобрение на качеството си на живот.

Обратно в началото ->>

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Слухов апарат След покупката: да свикнем със слуховия апарат
В момента има 17 посетителя в сайта