Преди покупката: Какви стъпки да предприемете?

Преди покупката: Какви стъпки да предприемете?

Когато търсите слухов апарат, проучете различните варианти, за да разберете по-добре какъв тип слухов апарат ще ви върши най-добра работа.

Освен това:

 • Идете на преглед.Консултирайте се с вашия лекар, който да елиминира възможни поправими причини на загубата на слух, като натрупване на ушна кал, инфекция или тумор, и проверете нивото на слуха си от аудиолог (слухов специалист).
 • Потърсете информация за добър аудиолог.Ако не познавате такъв, попитайте вашия личен лекар за препоръка. Добрите аудиолози или слухопротезисти ще ви помогнат да намерите слухов апарат, който най-добре да отговаря на нуждите и желанията ви. Този специалист ще вземе отпечатък от ушния ви канал, ще избере най-подходящия слухов апарат и ще настрои устройството, за да ви пасне добре.
 • Помислете за бъдещите си нужди.Попитайте дали слуховия апарат, който сте избрали има остатъчен резерв за увеличение на звука, така че все още да ви е полезен, ако слуховата ви загуба се увеличи.
 • Проверете гаранцията.Уверете се, че слуховият апарат се предлага с гаранция, която покрива и двете му части и труда за определен период от време.
 • Пазете се от подвеждащи информации.Слуховите апарати не могат да възстановят нормалния слух или да елиминират целия фонов шум. Внимавайте с реклами, които твърдят нещо различно от това.
 • Планирайте разходите си.Цената на слуховите апарати варира значително — от няколко стотин до няколко хиляди лева. Хонорарите на професионалистите, дистанционните управление и другите опции на слуховите апарати може да ви струват допълнително. Разговаряйте с вашия аудиолог или слухопротезист за вашите нужди и очаквания. Ако цената е проблем, имайте предвид, че добри апарати могат да се намерят и на разумни цени.
 • Всички пациенти с установена с аудиограма слухова загуба и издаден медицински протокол от УНГ-ЛКК могат да получат слуховия си апарат безплатно по реда на Наредба №2 на МТСП. Службите за социално подпомагане могат да покрият изцяло или частично стойността на слуховия ви апарат. Консултирайте се с нас или попитайте в социалната служба по местоживеене за повече информация.
Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Слухов апарат Преди покупката: Какви стъпки да предприемете?
В момента има 11 посетителя в сайта