Допълнителни възможности на слуховите апарати

Допълнителни възможности на слуховите апарати

Някои от възможностите на слуховите апарати подобряват способността за чуване в различни ситуации:

 • Насочени микрофони.Тези микрофони се разполагат в слуховия апарат, за да подобрят приемането на звука, който идва отпред, като намаляват леко силата на звуците, които идват отзад или отстрани. Тази технология подобрява способността да се чува в среда с много фонов шум.
 • Телефонни адаптери.Тази технология, позната още като теленамотка, улеснява чуването по време на телефонни разговори. Теленамотката елиминира звуци от околната среда и приема само звука идващ от телефона. Някои слухови апарати превключват автоматично, когато телефона се приближи до слуховия апарат, а при други това става с помощта на специален бутон. Имайте предвид, че тази технология работи само с телефони, които са съвместими със слуховите апарати — повечето мобилни телефони, обаче, все още не са.
 • Bluetooth технология.Новите модели слухови апарати могат да предават звук от Bluetooth устройства, като мобилни телефони с Bluetooth. Тези слухови апарати изискват интерфейс, който да приеме безжичния Bluetooth сигнал от Bluetooth-съвместимите устройства и да го предаде към слуховия апарат. Не трябва да държите телефона към ухото си, за да чувате звука от него.
 • Дистанционно управление.Някои слухови апарати използват дистанционно управление, с което се настройва силата на звука или други промени без да се налага да се работи със самия апарат. Дистанционното управление може да има и други функции, като активирането на насочения микрофон или усилване на функцията за намаляване на шума.

Обратно в началото ->>

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Слухов апарат Допълнителни възможности на слуховите апарати
В момента има 8 посетителя в сайта