Кой слухов апарат ще ми свърши работа най-добре?

Кой слухов апарат ще ми свърши работа най-добре?

Слуховият апарат, който ще ви е най-полезен зависи от вида и тежестта на загубата на слух.

Ако имате загуба на слух в двете уши, по принцип се препоръчва използването на два слухови апарата, тъй като така те осигуряват по-естествен сигнал към мозъка. Чуването с двете уши също ще ви помогне по-добре да разбирате реч и да локализирате източника на звука.

Вие и вашия аудиолог трябва да изберете слуховия апарат, който най-добре отговаря на нуждите и начина ви на живот. Цената също трябва да е фактор, тъй като слуховите апарати струват между няколко стотин и няколко хиляди лева. подобно на купуването на друга техника, стилът и функциите се отразяват на цената. Обаче, не оставяйте само цената да определи кой е най-добрият апарат за вас. Само защото един апарат е по-скъп от друг, не означава че той ще отговори по-добре на нуждите ви.

Слуховият апарат няма да възстанови нормалното ви чуване. Но след малко упражнение, слуховият апарат ще засили възприятията ви за звуците и за техните източници. Ще започнете да искате да носите слуховия си апарат по-редовно, затова изберете такъв, който ви е удобен и лесен за използване. Другите характеристики, които трябва да имате предвид, са частите или услугите, които се покриват от гаранцията, примерен график и цена на поддръжката и на евентуални поправки, опции и възможности за обновяване, както и репутацията на производителя на слухови апарати за тяхното качество и обслужване на клиентите.

Обратно в началото->>

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Слухов апарат Кой слухов апарат ще ми свърши работа най-добре?
В момента има 10 посетителя в сайта