Какви видове слухови апарати съществуват?

Какви видове слухови апарати съществуват?

Предлагат се три основни вида слухови апарати. Различните типове се различават по размер, по място

на поставяне на или в ухото, както и по степента, до която те усилват звука.Слухов апарат "Зад ухото"

 • Слуховите апарати зад ухото (BTE) се състоят от пластмасов корпус, който се носи зад ухото и се свързва с пластмасова отливка, която се поставя във външното ухо. Електронните части се помещават в корпуса зад ухото. Звукът преминава от слуховия апарат през отливката в ухото към самото ухо. Слуховите апарати тип BTE се използват от хора от всякакви възрасти при средна до тежка загуба на слуха.
 • Слухов апарат BTE-miniНова разновидност на BTE апаратите са слуховите апарати с отворена форма. С малък размер, апаратите с отворена форма се побират изцяло зад ухото, като само една тясна тръбичка се вкарва в ушния канал, като позволява каналът да остане отворен. Поради тази причина, слуховите апарати с отворена форма може да бъдат добър вариант за хора, при които се натрупва голямо количество ушна кал, тъй като този тип апарати е по-трудно да се повредят от такива вещества. Освен това, някои хора може да предпочетат слухов апарат с отворена форма, тъй като с такъв възприятието на гласа им не звучи като „затворен.”
 • Слухов апарат ITEСлуховите апарати в ухото (ITE) се побират изцяло във външното ухо и се използват за средна до тежка загуба на слуха. Корпусът, който съдържа електронните компоненти е направен от твърда пластмаса. Някои ITE апарати може да имат и някои допълнителни функции, като телефонна намотка например. Телефонната намотка е малка магнитна намотка, която позволява на потребителите да приемат звука с помощта на електрониката на апарата, а не през микрофона му. Това улеснява чуването на разговори по телефона. Теленамотката помага и на хората да чуват на обществени места, в които има инсталирани специални звукови системи, които се наричат системи с индукционна верига. Системите с индукционна верига могат да се открият в много църкви, училища, аерогари и аудитории. ITE апаратите обикновено не се използват от малки деца, тъй като корпусите им ще трябва да се заменят често, докато ухото расте.
 • Слухов апарат ITEСлуховите апарати в каналасе поставят в ушния канал и се предлагат в две разновидности. Вътреканалният слухов апарат (ITC) се изготвя специално, за да пасне на размерът и формата на ушния канал на пациента. Слуховият апарат, който влиза изцяло в канала(CIC) е скрит почти изцяло в ушния канал. И двата типа се използват при средна до умерено тежка загуба на слуха.

Слухов апарат CTCТъй като те са малки, апаратите в канала може бъдат трудни за настройване или изваждане. Освен това, апаратите в канала имат по-малко пространство на разположение за батерии и допълнителни модули, като теленамотки. Те обикновено не се препоръчват за малки деца или за хора с тежка до пълна загуба на слуха, тъй като намаленият им размер ограничава мощността и обема им.

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Слухов апарат Какви видове слухови апарати съществуват?
В момента има 13 посетителя в сайта