Как могат да помогнат слуховите апарати?

Как могат да помогнат слуховите апарати?

Слуховите апарати се използват основно за подобряване на слуховото и речево възприятие

на хора, които имат загуба на слуха в резултат на увреждане на малките сетивни клетки във вътрешното ухо, които се наричат космести клетки. Този тип загуба на слуха се нарича сензорно-неврална загуба на слуха. Увреждането може да настъпи вследствие на болест, на остаряване, или на увреждане от силен шум или някои лекарства.

Слуховият апарат увеличава силата на звуковите вибрации постъпващи в ухото. Оцелелите космести клетки регистрират по-силните вибрации и ги преобразуват в нервни сигнали, които се предават нататък към мозъка. Колкото по-голямо е увреждането на косместите клетки на даден човек, толкова по-тежка е загубата на слуха, и толкова по-голямо увеличение ще трябва да се използва, за да се компенсира разликата. Все пак, има практични ограничения на силата на увеличение, която слуховият апарат може да осигури. Освен това, ако вътрешното ухо също е увредено, дори и силните вибрации няма да се преобразуват в нервни сигнали. В този случай, слуховият апарат няма да е ефективен.

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Слухов апарат Как могат да помогнат слуховите апарати?
В момента има 11 посетителя в сайта