Какво представлява слуховият апарат?

Какво представлява слуховият апарат?

Слуховият апарат представлява малко електронно устройство, което се носи във или зад ухото.

То усилва определени звуци, така че човек със загуба на слуха да може да слуша, комуникира, и да участва по-пълноценно в ежедневните си дейности. Слуховият апарат може да помогне на хората да чуват по-добре, както в тихи, така и в шумни ситуации. Обаче, приблизително само един от пет души, които биха имали полза от слухов апарат действително използват такъв.

Слуховият апарат има три основни части: микрофон, усилвател и говорител. Апаратът получава звук с помощта на микрофон, който преобразува звуковите вълни в електрически сигнали и ги изпраща към усилвателя. Усилвателят увеличава силата на сигналите и, след това, ги препраща към ухото през говорителя.

Bulgarian English Greek Macedonian Romanian Russian Serbian Turkish
 • Слуховата загуба: причини (1)

  * вродени
  * придобити:
  * възпалителни заболявания (вирусни и бактериални инфекции) на горните дихателни пътища и ушите, които са много чести и при които обикновено се прибягва до самолечение, без да се предполага, че появилото се заглъхване (често придружено от шум в ушите) е признак на трайно слухово увреждане.

 • Слуховата загуба: причини (2)

  * съдови нарушения - при боледуващи от захарна болест (диабет), високо кръвно налягане (хипертония), сърдечни заболявания.
  * травми в областта на главата;
  * туморни образувания в ухото или по хода на слуховия нерв.

 • Слуховата загуба: причини (3)

  * работа в шумна среда (над 85 dB) - продължителен престой при такива условия води до тежки поражения на слуховия нерв, които са невъзвратими.
  * звукова травма: предизвиква се от краткотрайно, но силно звуково дразнене - хвърлена наблизо бомбичка, изстрел, мощна стереоуредба (особено в дискотеките).

 • Слуховата загуба: лечение (1)

  Независимо от горепосочените причини, независимо от степента на намаление на слуха, появата на такъв симптом е основателен повод за консултация с УНГ-специалист. Само след обстоен преглед и аудиограма (апаратно изследване на слуха), може да се установи причината и типа на слуховото увреждане. При засягане от проводен тип (ангажирано е средното ухо), при правилно лечение настъпва възстановяване без последици за слуха.

 • Слуховата загуба: лечение (2)

  При засягане от приемен тип (ангажиран е слуховият нерв), степента на повлияване от приложеното лечение зависи много от това кога е започнато то и ако се вземат мерки веднага, може да се разчита на възстановяване на слуха. При забавяне от няколко дни или при самолечение има голям риск от получаване на трайна слухова загуба.

Previous
Next
Начало Слухова загуба Слухов апарат Какво представлява слуховият апарат?
В момента има 13 посетителя в сайта